Μπορεί η Κρανιοϊερή θεραπεία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer?

Για μερικούς η νόσος Alzheimer αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία του 21ου αιώνα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες προσπαθούν να ρίξουν φως στα αίτια αλλά και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά της νόσου του Αλτχάιμερ. Σύμφωνα με το American Brain Foundation, οι ασθένειες του εγκεφάλου επηρεάζουν τη ζωή ενός στους έξι ανθρώπους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές σε ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως.


Μια θανατηφόρα ασθένεια


Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Αλτσχάιμερ, το 2020 περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με Αλτσχάιμερ και ένας στους τρεις ηλικιωμένους πεθαίνει με Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη μαζί.


Ενώ η άνοια μπορεί να έχει διαφορετική προέλευση, όπως αγγειακές ή μετωποκροταφικές διαταραχές, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων και μπορεί να περιγραφεί ως προοδευτική, εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου που καταστρέφει αργά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και τελικά οδηγεί σε εξάρτηση ενός ατόμου από βασικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.


Ο μεγάλος ποταμός της Ζωής


Η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική και αποδοτική ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και τοξινών μεταξύ των ιστών. Το φυσιολογικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση αυτού του ρόλου ονομάζεται κρανιοϊερό σύστημα, ένα ημι-υδραυλικό σύστημα που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και βοηθά στη δημιουργία, απορρόφηση και ρύθμιση της ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ενός διαυγούς, άχρωμου υγρού που χρησιμεύει ως ένα αμορτισέρ για το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά επίσης μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες που φιλτράρονται από το αίμα και απομακρύνει τα απόβλητα από τον εγκέφαλο.


Ο Andrew Taylor Still, MD, DO, ο πατέρας της Οστεοπαθητικής, αποκαλεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό «Ο Μεγάλος Ποταμός της Ζωής στο Σώμα» και το περιγράφει ως το υψηλότερο γνωστό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα, η ροή του οποίου πρέπει να διασφαλιστεί ώστε να παραμείνουμε υγιείς και πλήρως λειτουργικοί.


Το Κρανιοιερό Σύστημα περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον οστεοπαθητικό John E. Upledger, DOO, OMM (1932–2012), ο οποίος, με βάση την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέπτυξε επίσης την Κρανιοιερή Θεραπεία, μια ήπια, μη επεμβατική χειρωνακτική θεραπεία που λειτουργεί με τον Κρανιοιερό Ρυθμό, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Ο Upledger ανακάλυψε ότι καθώς γερνάμε, η κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μειώνεται έως και 50%, εν μέρει λόγω της διαδικασίας γήρανσης καθώς και φλεγμονωδών διεργασιών στον εγκέφαλο, τραύματος ή τραυματισμού στο κεφάλι, συσσώρευσης βαρέων μετάλλων ή άλλων καταστάσεων.


Ο Michael Morgan, LMT, CST-D, εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Upledger, πήγε την έρευνα του Upledger ένα βήμα παραπέρα και ανακάλυψε ότι σε άτομα με γεροντική άνοια, η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μειώθηκε στην πραγματικότητα κατά 75% σε σύγκριση με έναν υγιή ενήλικα.


Η Κρανιοϊερή ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία


Ο Dr. Upledger ανέπτυξε τεχνικές που επικεντρώνονται στην ενίσχυση και αποκατάσταση της κίνησης του υγρού εντός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των συσσωρευμένων αποβλήτων και, ως εκ τούτου, μια αποτοξίνωση όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά τελικά ολόκληρο το σύστημα του σώματος.


Σύμφωνα με τον Morgan, υπάρχουν πέντε τρόποι με τους οποίους η Κρανιοϊερή Θεραπεία μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ. Με βάση την έρευνά του και τη δουλειά του με τον ηλικιωμένο πληθυσμό, διαπίστωσε ότι η Κρανιοϊερή Θεραπεία λειτουργεί με:


1. Αύξηση της κίνησης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το οποίο υποστηρίζει την απομάκρυνση των αποβλήτων και βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου


2. Μείωση του συμπαθητικού τόνου για χαλάρωση και μείωση των επιπέδων στρες, ώστε το σώμα να είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να παραμείνει υγιές


3. Μείωση της φλεγμονής στο σώμα και τον εγκέφαλο


4. Διευκόλυνση της ανάρρωσης από εγκεφαλικό τραύμα, τραυματισμό και διάσειση


5. Βελτίωση της συνολικής μνήμης και λειτουργίας του εγκεφάλου

 

Η έρευνα το Still point


Σε μια ερευνητική μελέτη που διεξήχθη από τους LA Gerdner και MB Zimmerman, «Τεχνική still point : εξερεύνηση των επιπτώσεων σε άτομα με άνοια» (Journal of Gerontological Nursing, 2008), διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα μιας συγκεκριμένης τεχνικής, του λεγόμενου «ακίνητου σημείου» (still point).


Σε μια περίοδο έξι εβδομάδων, σε ασθενείς που έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή νόσο του Αλτσχάιμερ και διέμεναν σε γηροκομεία χορηγήθηκε η τεχνική Still Point για διάρκεια 5-10 λεπτών κάθε μέρα την ίδια ώρα της ημέρας. Η αξιολόγηση επικεντρώθηκε σε αλλαγές στη συμπεριφορά, τη διέγερση, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια καθώς και μετά τη θεραπεία.


Τα αποτελέσματα έδειξαν κλινικά και στατιστικά σημαντικές αλλαγές σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς συνεχίστηκαν μετά το κλείσιμο της μελέτης και επιβεβαιώθηκαν από τους φροντιστές, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και του νοσηλευτικού προσωπικού. Μερικοί πελάτες άρχισαν να αναγνωρίζουν τους συγγενείς και τους φροντιστές τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκαν βελτιωμένες ικανότητες ομιλίας και ενισχυμένη ανεξαρτησία στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.